Συνάντηση Δημάρχου με στελέχη Υπουργείου Πολιτισμού

4 Νοεμβρίου, 2022 9:59

Με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, καθώς και του Τμήματος Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού, κ.κ. Γιάννη Δρίνη, Ιωάννα Τζαβάρα και Μαρία Ζαχαράκη, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Αλίκης Λεονταρίτη.

Αφορμή της επίσκεψής των στελεχών του Υπουργείου στο νησί μας είναι η παράδοση του πιστοποιητικού για την εγγραφή του Συριανού Λουκουμιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Απόλλων. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το θέμα που απασχόλησε τους συνομιλητές ήταν η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, όπως είναι το Συριανό Λουκούμι, το Ρεμπέτικο, η τυροκομική παράδοση κ.ά. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν προτάσεις, που τέθηκαν από τις δύο πλευρές, για την περαιτέρω ανάδειξή της, ενώ παράλληλα διερευνήθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης  σχετικών δράσεων προβολής.

Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, ως Μουσείο Νεώτερου Πολιτισμού, και στη μεγάλη σημασία του για τη βιομηχανική ιστορία της χώρας μας. Τονίστηκαν, μάλιστα, τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ένταξή του στις Πολιτιστικές Διαδρομές Βιομηχανικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς και από τη συμμετοχή του ως μέλος στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) από το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, συμφωνήθηκε από κοινού η συνεργασία Δήμου και Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα, που είναι η ένταξη του Βιομηχανικού Μουσείου στο Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης Μουσείων του Υπουργείου, έναν θεσμό που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες παγκοσμίως.  

Γραφείο Επικοινωνίας
Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ετικέτες: