Πρόκριση Δημοτικών Σχολείων Σύρου στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών

18 Μαΐου, 2022 14:07

Εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συγχαίρουμε θερμά την ομάδα των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς του 4ου Πειραματικού Δημοτικού και του Δημοτικού Σχολείου Μάννα–Βάρης για την πρόκριση της πρότασής τους στην τελική φάση του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοικτών Τεχνολογιών.

Ο 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης και διεξάγεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Ο φετινός διαγωνισμός επικεντρώνεται στην Κυκλική Οικονομία και έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους και συμβάλει στο μοίρασμα και την διάχυση της γνώσης χωρίς την όξυνση της ανταγωνιστικότητας. Επιπρόσθετα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, αποκτούν απαραίτητες δεξιότητες και γίνονται δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών.

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και οι Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης λειτουργούν συνεπικουρικά  στη διοργάνωση και την οικονομική στήριξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Ανάμεσα στις ομάδες μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας που υπέβαλαν επιτυχημένες προτάσεις έργων ήταν η πρόταση ομάδας αποτελούμενης από μαθητές από το 4ο Πειραματικό Δημοτικό και το Δημοτικό Σχολείο Μάννα-Βάρης. Η πρότασή τους αφορά στη δημιουργία ενός οικολογικού θερμοκηπίου (Eco GreenHouse), με στόχο την καλλιέργεια της κουλτούρας της πράσινης βιωσιμότητας.

Το θερμοκήπιο θα παρέχει τη δυνατότητα:

  • συλλογής βρόχινου νερού από την σκεπή,
  • αυτοματοποιημένου ποτίσματος,
  • σύστημα ελέγχου ανάπτυξης των φυτών (φωτοσύνθεσης, ζέστης, υγρασίας, αερισμού),
  • αυτονομία ενέργειας με ηλιακό πάνελ
  • υδροπονία, καλλιέργεια φυτών σε νερό
  • επίσης θα έχει κάδο κομποστοποίησης των φυτικών υπολειμμάτων (κλαδιών, φύλλων κτλ).

Ο αγρότης θα έχει όλες τις ενδείξεις που χρειάζονται, σε οθόνη εκτός θερμοκηπίου, ώστε να πληροφορείται για την κατάστασή του.

Μπορείτε να δείτε όλες τις προτάσεις των ομάδων που συνεχίζουν στην 2η φάση του διαγωνισμού από τον σύνδεσμο https://openedtech.ellak.gr/2ndphase-2022/

Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει τα 3 καλύτερα έργα ανά κατηγορία, τα οποία θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού στην Αθήνα.

Ευχόμαστε στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς καλή επιτυχία!

Γραφείο Επικοινωνίας
Δήμου Σύρου – Ερμούπολης