Παρουσίαση περιοδικού Συριανά Γράμματα

10 Ιουλίου, 2024 14:48

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης σας προσκαλεί στην παρουσίαση του περιοδικού 18 χρόνια Συριανά γράμματα, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 και ώρα 20:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη στην Πλατεία Μιαούλη.

Λίγα λόγια από τον εκδότη κ. Δημήτρη Βαρθαλίτη:

«Η φούντωση που ένιωθα μέσα μου για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκα, η επιθυμία μου να γνωρίσω την ιστορία του και να συναναστραφώ με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος μ’ έκαναν να εκδώσω το περιοδικό Συριανά γράμματα το 1988.

Αναφέρω μερικά ονόματα λογίων Συριανών – οι οποίοι δεν βρίσκονται πια κοντά μας – Ευάγγελος Ρούσσος, Μάνος Ελευθερίου, Ανδρέας Δρακάκης, Σταύρος Βαφίας, Δημήτριος Κρίνος, Βάγιας Βαΐτσης, Άννα Σικελιανού οι οποίοι συνεργάστηκαν με το περιοδικό.

Για πρώτη φορά γίνεται επίσημη παρουσίαση του περιοδικού από τον Δήμο μας και αυτό οφείλεται στον προικισμένο με μεθοδικότητα Δήμαρχό μας, Αλέξανδρο Αθανασίου, στον ακούραστο Δημοτικό Σύμβουλο και υπεύθυνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δομένικο Σαγκινέτο, τους δημοτικούς συμβούλους του νησιού μας, το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τους οποίους ευχαριστώ.

Το περιοδικό Συριανά Γράμματα βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την 1η Νοεμβρίου 2021 και συνεχώς βραβεύεται από τους συνεργάτες, τους αναγνώστες και τους μελετητές του. Έχω μετρήσει πάνω από πεντακόσιες αναφορές του περιοδικού σε διάφορες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί και το διεθνές περιοδικό International Molinology Νο. 107, December 2023, αναφέρει τρεις φορές τα Syriana Grammata.

Σας γνωρίζω με μεγάλη ικανοποίηση δε ότι στο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε σε 500 σελίδες και είναι αφιερωμένο στην «Αγροτική Σύρο», παρουσιάζεται μια καινοτόμος και άγνωστη ως τώρα εκδοχή περί της ετυμολογίας της ονομασίας Σύρος-Σύρα από τον ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωάννη Κ. Προμπονά, ο οποίος εμπνεύστηκε την ετυμολογία του τοπωνυμίου από το έργο του αείμνηστου και αυθεντικού συνθέτη λαϊκών τραγουδιών, ποιητή, στιχουργού, Πατριάρχη της λαϊκής μουσικής, Μάρκου Βαμβακάρη.»

Γραφείο Επικοινωνίας
Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ετικέτες: