Μήνυμα Δημάρχου για «Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων»

1 Οκτωβρίου, 2021 15:00

Φόρο τιμής στην τρίτη ηλικία αποτίνει η σημερινή “Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων”, που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1990 για να επισημάνει τόσο τον σημαντικό ρόλο που η τρίτη ηλικία μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις της διαδραματίζει στην κοινωνία μας, όσο και να αναδείξει τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Ειδικότερα, στην Ελλάδα λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και των χαμηλών δεικτών γονιμότητας, περισσότερα από ένα στα πέντε (22%) άτομα είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, αναλογία που προβλέπεται να αυξηθεί σε περισσότερο από ένα τρίτο (34%) έως το 2070. 

Ο ΟΗΕ όρισε πέντε βασικές αρχές για τους ηλικιωμένους, οι οποίες στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη ηλικία από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Αυτές οι αρχές είναι η ανεξαρτησία, η ενεργός συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά, η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων, η φροντίδα και η αξιοπρέπεια.    Η 1η Οκτωβρίου είναι μια ευκαιρία να σταθούμε δίπλα στα άτομα τρίτης ηλικίας, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους, να εντοπίσουμε προβλήματα υγείας που περνούσαν μέχρι πρότινος απαρατήρητα και δεν τους αποδίδαμε την δέουσα σημασία. 

Η πανδημία μάς έχει στερήσει πολλά κι ακόμη περισσότερα έχουν στερηθεί οι ηλικιωμένοι μας. Ελπίζουμε τώρα, σιγά-σιγά με σύμμαχο τους εμβολιασμούς να επανέλθουμε πάλι στους προηγούμενους ρυθμούς όσον αφορά και στη λειτουργία των ΚΑΠΗ. Τα ΚΑΠΗ ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες που έκλεισαν λόγω της πανδημίας και θα ανοίξουν σταδιακά τις δραστηριότητές τους, στην αρχή όχι τόσο για κοινωνική συναναστροφή όσο για τη συνταγογράφηση από τον γιατρό, μικρές ομάδες ζωγραφικής, φυσικοθεραπείες και νοσηλευτικές εργασίες. Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” στάθηκε αρωγός στους συμπολίτες μας με προβλήματα, αλλά και στους ηλικιωμένους, ενώ πρόκειται να συνεχίσει το έργο του με την ίδια ορμή και ζέση. Καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία βελτιώνονται, θα επανέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες και θα μπορέσουμε και πάλι ν’ αγκαλιάσουμε τους ηλικιωμένους μας με ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε. 

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης

Νικόλαος Λειβαδάρας