Η Σύρος στα Ευρωπαϊκά βραβεία Island Gamechanger Award

14 Οκτωβρίου, 2022 10:40

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για μία ακόμη διάκριση της Σύρου, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό “Islands Gamechanger Award”!

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από την Γραμματεία για την Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά, έχει στόχο να αναδείξει έργα καθαρής ενεργειακής μετάβασης, τα οποία και αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα.  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε στις 11 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της 20ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και Πόλεων (EU Regions Week) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Η Σύρος, ως διοικητικό και εμπορικό κέντρο των Κυκλάδων με έντονη βιομηχανική και τουριστική δραστηριότητα και γενέτειρα του ιστορικού πρώτου ηλεκτρικού Ι.Χ. Enfield 8000, φιλοδοξεί να μετατραπεί σε νησί – υπόδειγμα για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και τις βιώσιμες μεταφορές παρέχοντας βελτιωμένες υπηρεσίες μετακίνησης σε κατοίκους και επισκέπτες.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εξασφάλισε τεχνική υποστήριξη από τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας “Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά” με πρόταση που κατέθεσε τον Μάρτιο του 2021, με την υποστήριξη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων  – ΔΑΦΝΗ. Η πρόταση Smart ElectroMobility in Syros στοχεύει στην ταχεία μετάβαση του νησιού στην ηλεκτροκίνηση και ως εκ τούτου, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον τομέα των μεταφορών στο νησί.

Η προκαταρκτική μελέτη που εκπονήθηκε αφορά τον εξηλεκτρισμό του δημοτικού στόλου, την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε κεντρικά σημεία του νησιού, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού που θα διασφαλίζει την ενέργεια για την φόρτιση των οχημάτων, καθώς και τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για τη διαχείριση των παραπάνω.

Χάρη στη διάκριση στο διαγωνισμό, ο Δήμος μας θα λάβει επιπλέον τεχνική υποστήριξη για την περαιτέρω ωρίμανση του φιλόδοξου αυτού έργου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στο πλαίσιο της ευρύτερης προώθησης της ηλεκτροκίνησης στο νησί μας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ολοκλήρωσε αυτή την περίοδο την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ).

Στόχος μας η Σύρος στο μέλλον να αποτελέσει πρότυπο στην τομέα της έξυπνης ηλεκτροκίνησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Στον παρακάτω σύνδεσμο, η πρόταση που διακρίθηκε : https://clean-energy-islands.ec.europa.eu/insights/publications/report-technical-assistance-syros 

Ευχαριστούμε θερμά το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων-ΔΑΦΝΗ καθώς και τη Γραμματεία για την υποστήριξη και την εξαιρετική συνεργασία στην υποβολή της πρότασης! 

Γραφείο Επικοινωνίας
Δήμου Σύρου – Ερμούπολης