Θεοφάνεια Πρόσκληση 2023

30 Δεκεμβρίου, 2022 11:42

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Εορτασμού  Θεοφανείων

Την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023, εορτή των Αγίων Θεοφανείων, θα τελεσθεί με την προσήκουσα λαμπρότητα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη.

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας και του Αγιασμού στο Ναό, θα επακολουθήσει ο Αγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην αποβάθρα του λιμανιού, έμπροσθεν του μνημείου Εθνικής Αντίστασης.

Π Ρ Ο Σ Κ Α Λ Ο Υ Ν Τ Α Ι

Οι Αρχές και ο Λαός της πόλης να παρακολουθήσουν την Ιερή Τελετή, με τη διπλή θρησκευτική και εθιμική-τοπική σημασία, που είναι βαθύτατα εδραιωμένη στις καρδιές όλων μας, ιδιαιτέρως των ναυτικών μας και των οικογενειών τους και έχει παλλαϊκό χαρακτήρα.

Ένας καινούργιος κόσμος εγκαινιάζεται και αγιάζεται με τον Τίμιο Σταυρό, το σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της ελπίδας. 

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης
Νικόλαος Λειβαδάρας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

07:30π.μ.: Όρθρος
08:45π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
10:30π.μ.: Μέγας Αγιασμός
11:15 π.μ.: Λιτανευτική πομπή με επικεφαλής τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄, τον Ιερό Κλήρο, τις Αρχές, τους Εκπροσώπους Φορέων, Οργανισμών, Οργανώσεων, Σωματείων κλπ. και τον λαό.
Την πομπή θα πλαισιώσουν το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Μουσική Σύρου – Ερμούπολης, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Η λιτανεία του Τιμίου Σταυρού, φερόμενου διά χειρών Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, θα διέλθει δια των οδών Μητροπολίτου Αντωνίου Πολίτη, Χίου, Κωνστ. Καραμανλή, Ελευθ. Βενιζέλου (πρ. Ερμού), με κατάληξη την αποβάθρα έμπροσθεν του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης.
11:30π.μ.: Τέλεση Αγιασμού των Υδάτων, μετά την απόλυση της οποίας  ο Τίμιος Σταυρός θα επανέλθει με αυτοκινητοπομπή στον Μητροπολιτικό Ναό.
Σημειώνεται ότι άμα τη αφίξει της πομπής, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ θα επιβιβασθεί σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος και θα ρίψει τον Τίμιο Σταυρό έναντι της εξέδρας του Μνημείου Εθνικής Ανίστασης. Λόγω δε του βάθους του λιμένος στο συγκεκριμένο σημείο, θα ριφθεί στη θάλασσα επιπλέων ξύλινος Σταυρός και ως εκ τούτου οι κολυμβητές δεν θα καταδυθούν αλλά θα κολυμπήσουν για να τον ανασύρουν.
Παρακαλούνται η Ιερά Μητρόπολη για την  ρύθμιση  της τελετής και το Αστυνομικό Τμήμα για την ρύθμιση της τάξεως. 
Τελετάρχης ορίζεται ο υπάλληλος του Δήμου κ. Νικόλαος Γκουτζιούλης .