Ψήφισμα για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια

27 Δεκεμβρίου, 2021 14:22

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου Δημότη Δήμου Ερμούπολης

 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συνεδρίασε τη Δευτέρα  27 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10:00, δια περιφοράς,  μετά από την υπ΄αριθ. πρωτ. 23937/27-12-2021 κατεπείγουσα πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε σύμφωνα με το νόμο για συζήτηση και λήψη αποφάσεως.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εγκρίνει το κάτωθι Ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ

1. «Απεβίωσε το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου 2021 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Είχε γεννηθεί το 1929 στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια.

Απόφοιτος της Νομικής σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Μιλάνο και διδακτορικό δίπλωμα στην Κολωνία. Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977 – 2004). Διετέλεσε Υφυπουργός – Αναπληρωτής και στη συνέχεια Υπουργός Εξωτερικών για πολλά χρόνια καθώς και αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας υπουργικής του θητείας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία στέρεων σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο καθώς επίσης διατηρούσε δίαυλους επικοινωνίας με όλους τους Βαλκάνιους ηγέτες.

Συνέβαλε σημαντικά στην εξομάλυνση των τότε δοκιμαζόμενων Ελληνοαμερικανικών, Ελληνοαιγυπτιακών και Ελληνοτουρκικών σχέσεων, υποστηρίζοντας την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό τον όρο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Κοινοτικού συστήματος αξιών.

Υποστήριξε με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ύφεσης της ειρήνης και του αφοπλισμού. Το 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας όπου εξελέγη στις 8/2/2005 και επανεξελέγη στις 3/2/2010 όπου και παρέμεινε μέχρι το 2015.

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Πάνου και έχει τρεις κόρες.

Το 2006 με την υπ. αριθμ. 188 ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του είχε αποδοθεί ο τίτλος του Επίτιμου Δημότη Ερμούπολης και του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Με το παρών ψήφισμα εκφράζουμε την λύπη και την οδύνη μας για τον χαμό του και τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.»

2. Συμμετέχοντας στο τριήμερο εθνικό πένθος, να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες του Δήμου.

3. Το παρόν Ψήφισμα να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΡΑΝΗΣ

Ετικέτες: