Πρόγραμμα Μεγάλης Παρασκευής 2024

29 Απριλίου, 2024 11:58

ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΤΑΝΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ

ΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

03 Μαΐου  2024

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, συμμετέχοντας το βράδυ της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής στις 3 Μαΐου 2024, στη Λιτανευτική Περιφορά των Ιερών Κουβουκλίων των Επιτάφιων στην Ερμούπολη, με την οποία εκδηλώνεται η αφοσίωση και η πίστη ολόκληρης της χριστιανοσύνης στο Σταυρωμένο Σωτήρα, καλεί τις αρχές και το λαό της Σύρου να παρακολουθήσουν τη Λιτανευτική Πομπή.

Η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα αρχίσει στις 19:30, η δε Λιτανεία του Επιταφίου, στις 21:30. Πέρας προσέλευσης ορίζεται η 21.00.
Η Λιτανεία του Επιταφίου από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή: Ομήρου, Ηπείρου, Στ. Πρωΐου, δια της οδού Χίου στην Ακτή Π. Ράλλη,  Ελευθερίου Βενιζέλου,  είσοδος στην Πλατεία Μιαούλη στις 22:00 από την ανατολική πλευρά. Έξοδος από την πλατεία από τη δυτική πλευρά και επάνοδος στο Ναό, δια των οδών Χίου και Μητροπολίτου Αντωνίου Πολίτη.

Η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου θα αρχίσει στις 19:00, η δε Λιτανεία του Επιταφίου στις 20:30, με την εξής διαδρομή: Απόλλωνος, Πλατεία Τσιροπινά, Καλομενοπούλου, Ευαγγελιστρίας, Θυμάτων Σπερχειού, Πλατεία Κανάρη, Ακτή Π. Ράλλη, Ελευθερίου Βενιζέλου, είσοδος στην Πλατεία Μιαούλη στις 21:30 από τη δυτική πλευρά. Έξοδος από την πλατεία από την ανατολική πλευρά και  επάνοδος στο Ναό, δια των οδών Μελίνας Μερκούρη, Πλατεία Ι. Βαρδάκα, Ι. Ράλλη και Λαδόπουλου.Κατά την παραμονή του στη πλατεία, η χορωδία του Ιερού Ναού θα αποδώσει εκκλησιαστικούς ύμνους.
Η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα αρχίσει στις 19:00, η δε Λιτανεία του Επιταφίου στις 20:30, με την εξής διαδρομή: Σταματίου Πρωϊου, Ασκληπιού, Ι. Διακάκη, Υψηλάντου, Ι. Κοσμά, Ψαρών, Ταλαρά, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Σταματίου Πρωΐου, Δωδεκανήσου, Ακτή Π. Ράλλη, Ελευθερίου Βενιζέλου, είσοδος στην Πλατεία Μιαούλη στις 21:45 από την δυτική πλευρά. Έξοδος από την πλατεία από τη δυτική πλευρά και επάνοδος στο Ναό, δια των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Σταματίου Πρωΐου.

Στην Πλατεία Μιαούλη θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου στις 22.00.

Θα ακολουθήσει δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄,  ο οποίος θα προεξάρχει της τελετής και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Μετά την ομιλία του Μητροπολίτη, θα ακουστούν πένθιμα εμβατήρια από την Φιλαρμονική του Δήμου. Κατόπιν οι Επιτάφιοι των τριών Ενοριών θα επιστρέψουν στους Ναούς από τους καθορισμένους δρόμους.

Στον Ιερό Καθολικό Ναό Ευαγγελίστριας, η ακολουθία των Παθών  θα γίνει στις 18.30 και η περιφορά του Επιταφίου στις 20:15 με την εξής διαδρομή: οδός Καλομενοπούλου, Πλατεία Τσιροπινά, Σουρή, Πλατεία Μιαούλη, είσοδος στις 20:45 από την ανατολική πλευρά και επάνοδος στο Ναό δια των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Πρωτοπαπαδάκη, Ευαγγελιστρίας.

Την τήρηση της τάξης παρακαλούνται να ρυθμίσουν ο  Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ερμούπολης και το Λιμενικό Σώμα Σύρου, τα της διάταξης των Επιταφίων στην πλατεία Μιαούλη η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, η Αστυνομία, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, που παρακαλούνται  να συμμετάσχουν  με τη  δύναμη τους. 

Τελετάρχης ορίζεται ο υπάλληλος του Δήμου κ. Ιωάννης Κοντιζάς

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης
Αλέξανδρος Αθανασίου

Ετικέτες: