Ειδοποίηση
  • Lack of access rights - File 'http:/www.emc-imc.org/uploads/pics/creative_europe.png'
  • Lack of access rights - File 'http:/www.emc-imc.org/uploads/pics/creative_europe.png'

Banner

podilata

Το σύστημα Δημοτικών Ποδηλάτων παρέχει τη δυνατότητα στους δημότες και επισκέπτες της Ερμούπολης να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα ποδήλατα για τις διαδρομές τους, διευκολύνοντας τη μετακίνησή τους, αποφεύγοντας τη χρήση ιδιωτικών μεταφορικών μέσων, υποβοηθώντας το έργο των μέσων μαζικής μεταφοράς και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην μείωση των ρύπων εντός της πόλης.

 

  • Δυνατότητα εγγραφής

Η εγγραφή μπορεί να γίνει στον σταθμό που βρίσκεται στην πλατεία Μιαούλη ή μέσω της ιστοσελίδας: http://syros.cyclopolis.gr

Κατά την εγγραφή δηλώνονται τα απαραίτητα στοιχεία και μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας καταβάλλεται ποσό του 1,00€. Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση των στοιχείων και για την δυνατότητα παραλαβής ποδηλάτου.

To όνομα χρήστη (username ή cycloname) και ο κωδικός πρόσβασης (pin ή cyclopin) αποστέλλεται στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει ο χρήστης.

Ο κωδικός πρόσβασης μπορεί να αλλαχθεί μέσα από την ιστοσελίδα.

Σταθμοί παραλαβής ποδηλάτων υπάρχουν στην πλατεία Μιαούλη, στο χώρο στάθμευσης Πλακούρα και πλησίον διασταύρωσης Λαδοπούλου.

Τα ποδήλατα διατίθενται δωρεάν για μία ώρα. Πέραν της ώρας η χρέωση είναι 50 λεπτά για κάθε μισάωρο. Εάν εξαντληθεί το 1,00€, ο χρήστης θα πρέπει να “φορτώσει” ξανά χρήματα μέσω του σταθμού ή της ιστοσελίδας για να μπορεί να ξαναπαραλάβει ποδήλατο. Εάν το ποδήλατο απουσιάζει πάνω από 3 ημέρες (72 ώρες), θα καταλογισθεί στο χρήστη ολόκληρο το ποδήλατο αξίας 450,00€

Σε περίπτωση που ο χρήστης, αφού κλειδώσει το ποδήλατο, επιθυμεί να ξαναπάρει άλλο, η διάρκεια της μίας ώρας ξεκινάει από την αρχή.

Το Σύστημα είναι διαθέσιμο καθ’ όλο το 24ωρο

Προγράμματα Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δήμου Σύρου - Ερμούπολης 2015 – 2016

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης),συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο οποίο θα υλοποιηθούν δωρεάν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις ΕΘΝΙΚΗΣ & ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.

Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, για το έτος 2015 – 2016, θα λειτουργήσουν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

3.1     Επεξεργασία Κειμένου – Διαδίκτυο (Ι) 50Ω

3.2     Υπολογιστικά Φύλλα – Παρουσιάσεις (ΙΙ) 50Ω

3.3     Βάσεις Δεδομένων – Εξειδικευμένα θέματα (ΙΙΙ) 50Ω

3.6     Δημιουργία Ιστοσελίδας 50Ω

3.7     Ηλεκτρονική εφημερίδα 50Ω

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

4.1     Ελληνικό Αλφαβητικό σύστημα 25Ω

4.2     Βελτιώνω την ορθογραφία μου 25Ω

4.4     Αγγλικά για το χώρο εργασίας (Α2-Β1) 25Ω

4.5     Αγγλικά για τον τουρισμό (Α2) 25Ω

4.7     Γερμανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) 25Ω

4.9     Ισπανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) 25Ω

4.12    Τουρκικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) 25

8.26   Βασικά Τουρκικά Επιπέδου Α1 (50Ω)

8.27   Βασικά Τουρκικά Επιπέδου Α2 (50)Ω

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

6.1     Ιστορία της Τέχνης 25Ω

6.3     Φωτογραφία 25Ω

6.6     Θεατρικό Εργαστήρι (ανεβάζω τη δική μου παράσταση) 50Ω

8.70   Θεατρολογία 25Ω

6.8     Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής 50Ω

  1. 9Τοπική Ιστορία 25Ω

8.51   Κοπτική ραπτική 50Ω

ΟΙΚΟΝΟΜΙA - EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

1.1.    Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα – Διοίκηση Επιχειρήσεων 25Ω

1.2.    Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα 50Ω

1.3.    Επιχειρηματικότητα και Τουριστική – Πολιτιστική Ανάπτυξη 25Ω

1.4.    Αγροτική Επιχειρηματικότητα – Marketing Αγροτικών Προϊόντων 25Ω

1.6.    Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα – e-επιχειρείν 25Ω

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2.1     Περιβάλλον και καθημερινή ζωή 25Ω

2.3     Συλλογικές Περιβαλλοντικές Δράσεις 25Ω

2.5     Προστασία και Δικαιώματα Καταναλωτή 25Ω

2.7     Αστικοί λαχανόκηποι 25Ω

2.9     Αγωγή Υγείας – Πρώτες Βοήθειες 25Ω

8.10   Υγεία και εναλλακτικές θεραπείες 25Ω

8.1 Εθελοντισμός: Διαχείριση Κινδύνων, Κρίσεων, Εκτάκτων αναγκών στην τοπική κοινωνία 25Ω

8.2     Εθελοντισμός: Πυρκαγιές-Πλημμύρες 25Ω

8.3     Εθελοντισμός: Σεισμοί 25Ω

8.4     Εθελοντισμός: Θαλάσσια ατυχήματα 25Ω

              

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η υποβολή φωτοτυπίας της αστυνομικής ταυτότητας (την αίτηση μπορείτε να βρείτε στην έδρα του ΚΔΒΜ, στα ΚΕΠ και στην ιστοσελίδα του Δήμου www.syros-ermoupolis.gr)

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ9. και χρηματοδοτείτε από εθνικούς πόρους.

Για πληροφορίες απευθυνθείτε:

Στο ΚΔΒΜ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

[Πλατεία Μιαούλη, Δημαρχιακό μέγαρο, Ισόγειο πλησίον Παιδικής Βιβλιοθήκης)]

Τρίτη και Πέμπτη 10:30- 12:30

Υπεύθυνος Εκπαίδευσης: κ. Μπαρμπούνης Ευστάθιος

Τηλ: 22810-88510 / 6947811122

Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αιτήσεις παραλαμβάνετε και υποβάλλετε στα ΚΕΠ του νησιού.

 

EUROPA NOSTRA AWARD 2015

 

CREATIVE EUROPE

 

 

 

 

 

 

HERMES: ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ / ΒΡΑΒΕΙΟ EUROPANOSTRA

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης ανακοινώνει τη βράβευση με το κορυφαίο βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, EuropaNostra, του Συστήματος Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων της Ερμούπολης (HER.M.E.S.) το οποίο αναπτύχθηκε ως έρευνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από τον διδάκτορα του ΕΜΠ και Προϊστάμενο Προγραμματισμού & ΤΠΕ, Παύλο Χατζηγρηγορίου.

Η έρευνα ψηφιοποίησης επιλέχθηκε μεταξύ 263 αιτήσεων από 29 χώρες της Ευρώπης και, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, θεωρείται ότι είναι υπόδειγμα για τη διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και Αθλητισμό TiborNavracsics εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τους νικητές δηλώνοντας ότι αποτελούν άριστο παράδειγμα όσων μπορούν να κάνουν για την πολιτιστική κληρονομιά αφοσιωμένοι και ικανοί Ευρωπαίοι πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει η Ελλάδα το βραβείο EuropaNostra στην κατηγορία “Έρευνα/Ψηφιοποίηση”.

Η Σύρος και ειδικά η Ερμούπολη εξασφαλίζει μία σειρά από πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτό το βραβείο. Συγκεκριμένα, πέρα από τη δημοσιότητα και την προώθηση της Ερμούπολης ως “Βραβευμένη πόλη από την EuropaNostra”, ενισχύεται η υποψηφιότητά της για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς υπάρχει τεκμηριωμένος δεσμός μεταξύ των βραβευμένων με EuropaNostra πόλεων και των ενταγμένων στον κατάλογο της UNESCO πόλεων/μνημείων. Η Ερμούπολη κερδίζει μία σημαντική προβολή σε ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό και στρέφει το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον στο νησί μας. Ισχυροί είναι επίσης οι δεσμοί μεταξύ EuropaNostra και του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, για αυτό και ο Δήμος μας θα αξιοποιήσει αυτή τη διάκριση για να ωθήσει και την υποψηφιότητά της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Ακολουθεί το επίσημο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της EuropaNostra.

 

 

Η Ελλάδα κερδίζει τρία βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά/ Βραβεία EuropaNostra

 

Βρυξέλλες / Χάγη, 14 Απριλίου 2015 - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η EuropaNostra ανακοίνωσαν σήμερα τους νικητές για το 2015 των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία ΕuropaNostra, τα οποία θεωρούνται τα μεγαλύτερου κύρους βραβεία στην Ευρώπη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι 28 νικητές επελέγησαν ανάμεσα σε 263 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και ιδιώτες από 29 χώρες, και τιμώνται για τα εξαιρετικά τους επιτεύγματα σε τέσσερις κατηγορίες: 1) αποκατάσταση, 2) έρευνα και ψηφιοποίηση, 3) μακροχρόνια προσφορά στην πολιτιστική κληρονομιά, και 4) εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

 

Η εκδήλωση για την απονομή των ευρωπαϊκών βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου στο Δημαρχείο του Όσλο και θα συνδιοργανωθεί από τον Fabian Stang, Δήμαρχο του Όσλο, τον Tibor Navracsics, Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό, και τον Plácido Domingo, τον διάσημο τραγουδιστή της όπερας και Πρόεδρο της Eurοpa Nostra. Στην εκδήλωση, επτά από τους νικητές θα τιμηθούν με το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), λαμβάνοντας €10.000 έκαστος, και ένας θα λάβει το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα επιλεγεί μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας από την Europa Nostra.

 

«Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ευρώπης. Αποφέρει αναρίθμητα πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε όλους μας. Θα ήθελα να συγχαρώ τους νικητές για το 2015 των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Εuropa Nostra, οι οποίοι αποτελούν άριστο παράδειγμα όσων μπορούν να κάνουν για την πολιτιστική κληρονομιά αφοσιωμένοι και ικανοί Ευρωπαίοι – κι επίσης για την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, συμβάλλοντας στο αίσθημα του ανήκειν. Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να συνδράμουμε κοινότητες και πολίτες να ιδιοποιηθούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, να την καταστήσουν μέρος της καθημερινότητάς μας και να την διατηρήσουν για τις επόμενες γενιές», είπε ο Επίτροπος Navracsics.

 

«Οι φετινοί νικητές αποτελούν ισχυρά παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας στο χώρο εργασίας, για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Δείχνουν, επίσης, ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι σημαντική για την Ευρώπη και τους πολίτες της. Πιστεύουμε ότι, υπό την ηγεσία του Προέδρου Juncker και του Επιτρόπου Navracsics, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα εφαρμοστεί», πρόσθεσε ο PlácidoDomingo.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για την Europa Nostra

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +31 70 302 40 58

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +31 70 302 40 55

Twitter: @europanostra  

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +32 2 29 56182

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +32 2 29 87278

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά με κάθε βραβευμένο έργο:

Πληροφορίες και σχόλια της κριτικής επιτροπής, φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση και βίντεο

Ιστοσελίδα Δημιουργική Ευρώπη

Twitter: @europe_creative

Ιστοσελίδα Ευρωπαίου Επίτροπου Navracsics

   
       
               

 

Οι νικητές των βραβείων το 2015

 (κατ’ αλφαβητική σειρά ανά χώρα)

 ΚατηγορίαΑποκατάσταση

 Picturesque Garden of the Museum van Buuren in Brussels, BELGIUM

 Armenian Church and Monastery in Nicosia, CYPRUS

 Boulingrin Central Market Hall in Reims, FRANCE

 Antouaniko Mansion in Chios, GREECE

 Liszt Academy of Music in Budapest, HUNGARY

 Nuragic Sculptures of Monte Prama in Sardinia, ITALY

 Paleochristian Mosaics of the Basilica Complex in Aquileia, ITALY

 The Halls Amsterdam: Centre for Media, Fashion, Culture and Crafts, THE NETHERLANDS

 Manor House in Eidsvoll, NORWAY

 Cathedral in Tarazona, SPAIN

 Salt Valley of Añana, Basque Country, SPAIN

 Armenian Church of St. Giragos in Diyarbakir, TURKEY

 Middleport Pottery in Stoke-on-Trent, UNITED KINGDOM

 Stonehenge: Surrounding Landscape and Visitor Centre in Wiltshire, UNITED KINGDOM

 

Κατηγορία Έρευνα και Ψηφιοποίηση

 Έργα Έρευνας:

 Restoration of Lasithi Plateau’s Windmills with Perforated Sails, Crete, GREECE

 Learning from las Cuencas: the Cultural Landscape of the Asturian Coalfields, SPAIN

 ΈργαΨηφιοποίησης:

 HERMES: Hermoupolis Digital Heritage Management, Syros, GREECE

 Wonders of Venice: Virtual Online Treasures in St. Mark’s Area, ITALY

 Κατηγορία Μακροχρόνια Προσφορά στην Πολιτιστική Κληρονομιά

 The Rundling Association, Jameln, GERMANY

 Huis Doorn Association of Friends, Doorn, THE NETHERLANDS

 Churches Conservation Trust, London, UNITED KINGDOM

 Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Ευαισθητοποίηση

 Έργα Εκπαίδευσης:

 Heritage Skills Initiative, Newcastle upon Tyne, UNITED KINGDOM

 Young Archaeologists’ Club, York, UNITED KINGDOM

 ΈργαΚατάρτισης:  

 Programme for Owners of Rural Buildings in Estonia, Tallinn, ESTONIA

 The Outbuilding Project, Roros, NORWAY

 ΈργαΕυαισθητοποίησης:

 The Garden City of Stains, FRANCE

 Saving Past Testimonies for Building a Future, Chisinau, MOLDOVA

 The Fota Walled Garden, Cork, IRELAND

 

 HERMES: Ψηφιακή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης, Σύρος

 Αυτό το έργο ψηφιοποίησης αφορά στην δημιουργία μίας δωρεάν, ανοιχτού κώδικα ιστοσελίδας για την προβολή του περιεχομένου της έρευνας ενός συγκεκριμένου σχεδίου αποκατάστασης. Το σχέδιο επικεντρώνεται στην περίπου 200 ετών πόλη της Ερμούπολης στη Σύρο (Αιγαίο Πέλαγος), η οποία είναι μοναδική στο βαθμό που το κτηριακό της απόθεμα, αποτελούμενο από περισσότερα από 1.000 κτήρια, παραμένει ανέπαφο σχεδόν στο σύνολό του, από την ίδρυσή της πόλης έως σήμερα.

 Ένα πολύ-μεταβλητό μοντέλο έχει αναπτυχθεί για την αξιολόγηση και παρακολούθηση σχεδόν όλων αυτών των κτηρίων, καταγράφοντας δεδομένα έως και σε 192 πεδία για κάθε κτήριο, δημιουργώντας πολλαπλές διαστάσεις για την εξαγωγή, και στη συνέχεια κατανόηση και ερμηνεία, της ιστορίας του κάθε κτηρίου, της τοποθεσίας του, της κατάστασής του, του σκοπού του στο παρόν και το παρελθόν, του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος, της παθολογίας και της αρχιτεκτονικής του ποιότητας. Η ευπάθεια κάθε κτηρίου στη φθορά, ή ακόμα και στην κατάρρευση, επίσης καταγράφεται και οι λεπτομέρειες είναι προσβάσιμες από το κοινό.

Το HERMES είναι ένα εξειδικευμένο, πολλαπλών κριτήριων σχέδιο αποκατάστασης της πόλης της Ερμούπολης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από τον τοπικό Δήμο. Κατά την τρέχουσα κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα, μία τόσο εκτεταμένη και αναλυτική καταγραφή είναι πολύτιμη για την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων για παρέμβαση, δεδομένων των περιορισμένων πηγών χρηματοδότησης.

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε το πρόγραμμα λόγω της επιστημονικής και τεχνικής πολυπλοκότητάς του. Η σχετικά σύντομη ιστορία της Ερμούπολης δεν καθιστά την αρχιτεκτονική της αξία λιγότερο σημαντική, ενώ το πρόγραμμα αυτό έχει επιτρέψει την συγκέντρωση ενός εντυπωσιακά λεπτομερούς και ακριβούς συνόλου δεδομένων. Το πρόγραμμα αποτελεί υπόδειγμα για την διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης, και για τους τρόπους με τους οποίους η κατανόηση της πολυπλοκότητας του παρελθόντος και η ανταπόκρισή μας σε αυτή στο μέλλον μπορούν να αναπτυχθούν και να αποτελέσουν βάση για δράση.

Αρχοντικό Αντουάνικο, Χίος

 Η περιοχή νοτίως της πόλεως της Χίου είναι γνωστή ως Κάμπος. Είναι εντελώς επίπεδη και καλύπτεται από ένα πυκνό δίκτυο μικρών οδών. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι φυτεμένο με εσπεριδοειδή. Οι οπωρώνες περιβάλλονται από υψηλoύς λιθόκτιστους φράχτες, οι οποίοι προστατεύουν τα δένδρα από τον άνεμο και την σκόνη. Το τοπίο του Κάμπου είναι ξεχωριστό και μοιάζει ελάχιστα με αυτό των άλλων νησιών του Αιγαίου. Το Αντουάνικο είναι ένα από τα κτήματα της περιοχής. Η κυρίως οικία κτίστηκε το 1893, όμως παλαιότερες δομές, όπως το σύστημα άρδευσης και η φυτεία εσπεριδοειδών, επιβιώνουν εντός του κτήματος.

 Οι εργασίες στο Αντουάνικο περιελάμβαναν δομικές επισκευές, αποκατάσταση της κυρίως οικίας και μετατροπή βοηθητικών κτηρίων σε χώρους διαμονής, κυρίως για χρήση κατά τις διακοπές, όπως επίσης και εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του συστήματος άρδευσης. Η σχέση μεταξύ του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος αποκαταστάθηκε σύμφωνα με τo αρχικό σχέδιο, ως μία εξοχική οικία με αγροτικές εγκαταστάσεις να την περιβάλλουν, και με όλους τους ενδιάμεσους χώρους, δομές και χαρακτηριστικά να έχουν αποκατασταθεί.

 Οι αναστηλωτικές επεμβάσεις στο αρχοντικό Αντουάνικο, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης, είχαν ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου παραδείγματος ιστορικού συγκροτήματος με μοναδικό μικτό χαρακτήρα, ο οποίος συνδυάζει χρήσεις κατοικίας και αγροτικής παραγωγής. Οι κριτές εκτίμησαν ιδιαιτέρως την υψηλή ποιότητα των αναστηλωτικών εργασιών, οι οποίες περιελάμβαναν την ανάκτηση παραδοσιακών τεχνικών δόμησης και προ-βιομηχανικών αγροτικών συστημάτων, την εφαρμογή και ανάδειξη τοπικών τεχνικών, όπως επίσης και την ανανέωση της αρχικής σχέσης ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον. Οι κριτές θεώρησαν το έργο ως πρότυπο για ανάλογα έργα, τα οποία είναι απαραίτητα εάν πρόκειται να διατηρηθεί η αυθεντικότητα αυτής της πολύτιμης ιστορικής περιοχής.

 

Αποκατάσταση ανεμομύλων με διάτρηση ιστίων στο οροπέδιο του Λασιθίου, Κρήτη

Το οροπέδιο του Λασιθίου είναι ένα μεγάλο οροπέδιο που παρουσιάζει ενδορροή (δηλαδή αποστραγγίζεται εσωτερικά και όχι μέσω κάποιου ποταμού) στην Ανατολική Κρήτη. Έχει μακρά ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του μύθου ότι αποτελεί τον τόπο γεννήσεως του Δία, η φήμη του όμως κατά τον προηγούμενο αιώνα οφείλεται στο τεράστιο δάσος από ανεμόμυλους, περίπου 10.000, οι οποίοι κατασκευάστηκαν (1910-1950) ώστε να βοηθούν στην άρδευση του ρηχού εδάφους. Οι περισσότεροι από αυτούς έπαυσαν να λειτουργούν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω αναποτελεσματικότητας και έλλειψης συντήρησης.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από τον κύριο Γεώργιο Χατζάκη, μηχανολόγο μηχανικό, μπορεί να ανατρέψει την παρακμή τους. Έχει επιτυχώς πειραματιστεί με περίπου 20 μύλους, ανοίγοντας μικρές οπές στα ιστία, τα οποία μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά σε ανέμους χαμηλής έντασης. Σε ισχυρούς ανέμους οι οπές έχουν το πλεονέκτημα να μεγαλώνουν, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ένταση του ανέμου και διασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία του μύλου. Το μέγεθος των οπών μπορεί να ποικίλει αναλόγως της φύσης της άρδευσης, την οποία κάθε ένας μύλος θα πρέπει να φέρει εις πέρας. Ελπίζεται ότι η τεχνική αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ανεμομύλους του οροπεδίου.

Η κριτική επιτροπή εξέφρασε τον θαυμασμό της για αυτή την ευφυή ιδέα, που έχει ως στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας αυτού του αξιόλογου συνόλου ανεμομύλων – και ενδεχομένως την επαναφορά πολλών μη χρησιμοποιούμενων ανεμομύλων στη ζωή και την παραγωγική διαδικασία. Η προσεκτική μεθοδολογία των βελτιωτικών επεμβάσεων έχει ως αποτέλεσμα οι οπές στα ιστία να είναι πρακτικά αόρατες διά γυμνού οφθαλμού από κάτω. Είναι σαφές ότι η ανανεωμένη χρήση αυτών των ανεμομύλων, οι οποίοι περιστρέφονται σε όλη την έκταση του τοπίου, όχι μόνο θα βελτιώσει την τοπική γεωργία και αισθητική αλλά θα προσφέρει και μία φιλική προς το περιβάλλον τεχνική για την αποκατάσταση μύλων και την επανάχρησή τους αλλού στην Ευρώπη.

 

 

Ιστορικό

  Το Βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ / Βραβεία Europa Nostra ξεκίνησε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Europa Nostra. Το βραβείο τιμά και προωθεί τις καλύτερες πρακτικές που σχετίζονται με την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διαχείριση, την έρευνα, την εκπαίδευση και την επικοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, φέρνει την πολιτιστική κληρονομιά πιο κοντά στους ευρωπαίους πολίτες και συμβάλλει στην ισχυρότερη δημόσια αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πόρου για την κοινωνία και οικονομία της Ευρώπης. Ένα σύνολο από 415 επιτεύγματα εξαιρετικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν αναγνωριστεί τα τελευταία 13 χρόνια.

 Κάθε χρόνο, οργανισμοί και ιδιώτες από όλη την Ευρώπη υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τα βραβεία. Ειδικές κριτικές επιτροπές που αποτελούνται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αξιολογούν τις υποψηφιότητες και επιλέγουν έως και 30 νικητές, σε τέσσερις κατηγορίες: 1) αποκατάσταση, 2) έρευνα και ψηφιοποίηση, 3) μακροχρόνια προσφορά στην πολιτιστική κληρονομιά, και 4) εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Όλοι οι νικητές λαμβάνουν μια πλάκα ή τρόπαιο. Οι επτά Grand Prix νικητές λαμβάνουν επίσης € 10.000 εκάστος.

 Τα βραβεία απονέμονται στους νικητές σε μια μεγάλη δημόσια τελετή, που φιλοξενείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη. Η τελετή απονομής βραβείων για το 2015 πρόκειται να λάβει χώρα στο Όσλο και αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κληρονομιάς της Europa Nostra που θα πραγματοποιηθεί στη νορβηγική πρωτεύουσα (10-14 Ιουνίου). Το συνέδριο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Συμβουλίου Τεχνών της Νορβηγίας - Riksantikvaren, καθώς και την πόλη του Όσλο, μεταξύ πολλών άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από τη Νορβηγία.

 
Το βραβείο είχε την υποστήριξη του προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007-2013) και υποστηρίζεται τώρα από το νέο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (2014-2020).

 Η Europa Nostra είναι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ΜΚΟ πολιτιστικής κληρονομιάς. Καλύπτοντας 40 χώρες στην Ευρώπη, η οργάνωση είναι η φωνή της κοινωνίας των πολιτών, αφοσιωμένη στη διαφύλαξη και προαγωγή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Η Europa Nostra κάνει εκστρατείες για να σώσει απειλούμενα μνημεία, τοποθεσίες και τοπία της Ευρώπης, κυρίως μέσα από το πρόγραμμα «Τα 7 πιο απειλούμενα», το οποίο διαχειρίζεται σε συνεργασία με το Ινστιρούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Γιορτάζει την αριστεία μέσω του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ / Βραβεία Europa Nostra. Επιδιώκει επίσης να συμβάλει στις ευρωπαϊκές στρατηγικές και πολιτικές που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά. Η EuropaNostra ιδρύθηκε το 1963 και αναγνωρίζεται σήμερα ως το πιο αντιπροσωπευτικό και ισχυρό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Το 2014, η οργάνωση έλαβε επιχορήγηση από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξει τη δραστηριότητα του δικτύου της για την «Ενσωμάτωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στην Ευρώπη.

 

ALCOHOL

Η Diageo Hellas υποστηρίζει την Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας και μαζί δημιουργούν ιστότοπο

για την ενημέρωση των γονέων αναφορικά με τους ανήλικους και το αλκοόλ

Attachments:
Download this file (ALCOHOL.pdf)ALCOHOL.pdf[ ]268 kB

Πρόγραμμα Καθαρές Ακτές

                                    

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης υλοποιεί και φέτος ένα εκτενές πρόγραμμα δειγματοληψιών για την εκτίμηση της ποιότητας του θαλασσινού νερού σε 6 παραλίες του νησιού, οι οποίες διαθέτουν ''Γαλάζια Σημαία''. Ο στόχος του προγράμματος, που είναι σε εξέλιξη, είναι διπλός:

Πρώτον, με την εξέταση και καταγραφή της ποιότητας του θαλασσινού νερού σε 6 ακτές (οι οποίες διαθέτουν ''Γαλάζια Σημαία''), ο Δήμος μας σταδιακά θα αποκτήσει ένα πλήρες και οργανωμένο αρχείο που θα τον βοηθήσει στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον. Τυχόν -δηλαδή- επιβάρυνση των αποτελεσμάτων σε κάποια ακτή θα υποδεικνύει την εμφάνιση κάποιας νέας και ρυπογόνου δραστηριότητας.

Δεύτερον, θα ενημερωθούν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού ότι οι θάλασσες είναι καθαρές και ότι ο Δήμος διαθέτει τα εργαλεία για την παρακολούθησή τους.

          Αναλυτικά, οι παραλίες στις οποίες γίνονται οι δειγματοληψίες είναι το Κίνι, ο Γαλησσάς, η Βάρη, οι Αγκαθωπές, η Αζόλιμνος και ο Φοίνικας . Ελέγχονται, σε κάθε δείγμα, τρεις διαφορετικές παράμετροι μικροβιακής ποιότητας, ο αριθμός εντερόκκοκων, coliforms και escherichia coli. Οι αναλύσεις γίνονται σε πιστοποιημένο εργαστήριο.

Οι Δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στις 25-5-2016 και στις 30-6-2016 και τα αποτελέσματα είναι όλα εντός ορίων. Η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων στο σύνολό της κρίνεται εξαιρετική.

Δειγματοληψίες πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο σύνολο των αποτελεσμάτων μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία μέτρηση που να υπερβαίνει το όριο ασφάλειας, τα δε αποτελέσματα κυμαίνονται από την πλήρη απουσία μικροβιακού φορτίου (<1) έως ίχνη (αλλά σε κάθε περίπτωση, πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας).

Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα του Δήμου και θα δοθούν επίσης στους εμπλεκόμενους φορείς (όπως η Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου) και τα Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για ενημέρωσή τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τμήμα Προγραμματισμού & ΤΠΕ

Γεωργία Βαρελά,

Τηλ: 2281362511

                                          

     

 

Attachments:
Download this file (2016.zip)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2016.zip[Σε μορφή pdf όλες οι δειγματοληψίες του 2016 (έξι παραλίες)]2422 kB
Download this file (δειγματοληψίες 2013.zip)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2013.zip[Σε μορφή pdf όλες οι δειγματοληψίες του 2013 (όλες οι παραλίες)]3103 kB
Download this file (δειγματοληψίες 2014.zip)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2014.zip[Σε μορφή pdf όλες οι δειγματοληψίες του 2014 (όλες οι παραλίες)]5073 kB
Download this file (ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2015.zip)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2015.zip[Σε μορφή pdf όλες οι δειγματοληψίες του 2015 (όλες οι παραλίες)]5248 kB
Go to top