ΑρχικήΔημότηςBannerΠρόγραμμα Καθαρές Ακτές

Πρόγραμμα Καθαρές Ακτές

                                    

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης υλοποιεί και φέτος ένα εκτενές πρόγραμμα δειγματοληψιών για την εκτίμηση της ποιότητας του θαλασσινού νερού σε 6 παραλίες του νησιού, οι οποίες διαθέτουν ''Γαλάζια Σημαία''. Ο στόχος του προγράμματος, που είναι σε εξέλιξη, είναι διπλός:

Πρώτον, με την εξέταση και καταγραφή της ποιότητας του θαλασσινού νερού σε 6 ακτές (οι οποίες διαθέτουν ''Γαλάζια Σημαία''), ο Δήμος μας σταδιακά θα αποκτήσει ένα πλήρες και οργανωμένο αρχείο που θα τον βοηθήσει στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον. Τυχόν -δηλαδή- επιβάρυνση των αποτελεσμάτων σε κάποια ακτή θα υποδεικνύει την εμφάνιση κάποιας νέας και ρυπογόνου δραστηριότητας.

Δεύτερον, θα ενημερωθούν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού ότι οι θάλασσες είναι καθαρές και ότι ο Δήμος διαθέτει τα εργαλεία για την παρακολούθησή τους.

          Αναλυτικά, οι παραλίες στις οποίες γίνονται οι δειγματοληψίες είναι το Κίνι, ο Γαλησσάς, η Βάρη, οι Αγκαθωπές, η Αζόλιμνος και ο Φοίνικας . Ελέγχονται, σε κάθε δείγμα, τρεις διαφορετικές παράμετροι μικροβιακής ποιότητας, ο αριθμός εντερόκκοκων, coliforms και escherichia coli. Οι αναλύσεις γίνονται σε πιστοποιημένο εργαστήριο.

Οι Δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στις 25-5-2016 και στις 30-6-2016 και τα αποτελέσματα είναι όλα εντός ορίων. Η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων στο σύνολό της κρίνεται εξαιρετική.

Δειγματοληψίες πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο σύνολο των αποτελεσμάτων μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία μέτρηση που να υπερβαίνει το όριο ασφάλειας, τα δε αποτελέσματα κυμαίνονται από την πλήρη απουσία μικροβιακού φορτίου (<1) έως ίχνη (αλλά σε κάθε περίπτωση, πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας).

Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα του Δήμου και θα δοθούν επίσης στους εμπλεκόμενους φορείς (όπως η Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου) και τα Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για ενημέρωσή τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τμήμα Προγραμματισμού & ΤΠΕ

Γεωργία Βαρελά,

Τηλ: 2281362511

                                          

     

 

Attachments:
Download this file (2016.zip)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2016.zip[Σε μορφή pdf όλες οι δειγματοληψίες του 2016 (έξι παραλίες)]2422 kB
Download this file (δειγματοληψίες 2013.zip)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2013.zip[Σε μορφή pdf όλες οι δειγματοληψίες του 2013 (όλες οι παραλίες)]3103 kB
Download this file (δειγματοληψίες 2014.zip)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2014.zip[Σε μορφή pdf όλες οι δειγματοληψίες του 2014 (όλες οι παραλίες)]5073 kB
Download this file (ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2015.zip)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2015.zip[Σε μορφή pdf όλες οι δειγματοληψίες του 2015 (όλες οι παραλίες)]5248 kB
Go to top